#2 Een gesprek tussen verkoop en fabriek


Jan: Hoofd verkoop
Rob: Lasspecialist & allround fabrieksman

Jan, we werken beiden al een lange tijd bij VIB, hoe ben jij hier begonnen?
Dat klopt sinds 1982 ben ik werkzaam bij VIB Isolatietechniek. Op 20-jarige leeftijd ben ik begonnen als monteur voor voornamelijk koel- en vriescellen. Daarna ben ik doorgestroomd naar productmanager met aansturing van de fabriek. Na een aantal jaar ben ik verder gegroeid tot verkoper van onze producten. Deze functie heb ik, zoals je weet, nog steeds. Als ik bij een klant op locatie kom, kan ik mijn verhaal vertellen zoals het daadwerkelijk is op basis van mijn kennis en ervaring. Met name de ervaring op de werkvloer is ontzettend nuttig. Veel van onze producten verkopen zichzelf, doordat jullie in de fabriek deze goed maken en de jongens in de buitendienst deze perfect monteren. Rob, hoe ging dat bij jou eigenlijk?

In 1998 ben ik begonnen in de buitendienst. Helaas kreeg ik toen een ongeval waardoor ik langzaam moest revalideren en even niet meer in de buitendienst mee kon draaien. Om tijdens mijn revalidatieperiode binnen het bedrijf te kunnen blijven werken, ben ik in de fabriek aan de slag gegaan. Om de werkzaamheden goed uit te voeren en mezelf te ontwikkelen, heb ik een opleiding tot lastechnicus gevolgd. Het werk in de fabriek is mij zo goed bevallen, dat ik op deze plek ben gebleven. Hier heb ik nog steeds plezier in en hebben zowel het bedrijf als ikzelf baat bij gehad. Af en toe ga ik nog met de jongens van de buitendienst mee naar een project, ik vind het gezellig om met hen op pad te gaan en onze mooie producten te monteren. We hebben samen al heel wat meegemaakt met dit bedrijf. Wat vind jij de mooiste projecten die je hebt mogen realiseren?

Als ik op dit moment twee projecten moet opnoemen dan kies ik voor de bouw van de skipiste SnowWorld in Landgraaf en De Bioderij (tegenwoordig Cérelia B.V.) te Sliedrecht. Het uitvoeren van een goede verkoop en project is een grote uitdaging en brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee. De grootste uitdaging is iedereen tevreden krijgen en houden. Naast de verkoop ben ik ook verantwoordelijk voor een goede voorbereiding en begeleiding van de bouw. In mijn functie wil ik iedereen tegelijk helpen maar dat is natuurlijk niet mogelijk. Doorzettingsvermogen is in ons bedrijf en in deze branche ontzettend belangrijk. Ik ben trots als we gezamenlijk een leuke verkoop plegen en de projecten goed lopen. Rob, waarom werk jij na al die tijd nog voor VIB Isolatietechniek?

Allereerst vind ik mijn werk ontzettend leuk en zijn de werkzaamheden afwisselend en heb ik veel vrijheid in mijn werk. Deze week ben ik nog bezig geweest met iets wat ik nog nooit heb gedaan. Daardoor blijf ik gemotiveerd. Er zijn natuurlijk ook wel eens mindere dagen, maar dat is overal wel eens denk ik. De werkomstandigheden zijn goed, de onderlinge band met collega’s vind ik prettig, maar zoals jij ook al hebt genoemd is doorzettingsvermogen binnen VIB belangrijk om (persoonlijke) doelen te realiseren! Jan, waarom zouden klanten voor VIB moeten kiezen?

Daar kan ik heel makkelijk antwoord op geven. Wij kunnen ons onderscheiden in de markt, dat heeft alles te maken met betrouwbaarheid, deskundigheid en waarmaken wat we beloven. Daarnaast doet VIB meer dan haar concurrenten en we kunnen (bijna) alles maken. De werknemers zijn VIB, prestatie staat op nummer één. Onze mijlpalen zijn mede door hen mogelijk gemaakt. De mijlpaal van 25 jaar vond ik al fantastisch, maar dit jaar bestaan we 45 jaar. Het kan bijna niet anders dan dat we goede kwaliteit en producten afleveren toch?

Een jubileum van 45 jaar, geweldig! Voor wat de producten betreft ben ik het volledig met je eens, die zijn van goede kwaliteit. Ik vind het erg jammer dat we door de coronamaatregelen geen uitjes of activiteiten plaats hebben kunnen vinden. De uitjes van VIB zijn erg leuk, bijvoorbeeld; een Outdoor-dag, voetbalwedstrijden bijwonen in het buitenland, de jaarlijkse barbecue voor aanvang van de bouwvak en natuurlijk het grote 25-jarig jubileumfeest op Slot Doddendael. Zelfs onze partners en kinderen werden voor een aantal activiteiten uitgenodigd. Ik kan niet wachten tot we weer een klein feestje mogen vieren!