#3 Een gesprek tussen front office en buitendienst


Francis: Front office medewerker
Wouter: Isolatiemonteur

Wouter, laten we beginnen bij het begin, hoe ben jij hier binnen gekomen?

Bij mijn vorige werkgever zat ik op kantoor en tekende ik aluminiumkozijnen. Hier had ik het niet meer naar mijn zin waardoor ik op zoek ben gegaan naar een nieuwe uitdaging. Zowel de functie van werkvoorbereider als VIB Isolatietechniek sprak mij aan, waardoor ik hier aan de slag ben gegaan. Na een aantal maanden ben ik er, na veel overleg met de directie, achter gekomen dat ik veel beter pas bij en plezier heb in de buitendienst. Doordat ik mijn bouwtechnische kennis naar de praktijk kan vertalen, heb ik mij veel beter en sneller kunnen ontwikkelen. Dit is een goede stap geweest.
Welke werkzaamheden horen bij de front office en sinds wanneer ben jij bij VIB Isolatietechniek in dienst?

In totaal ben ik negen jaar in dienst bij VIB. Ik ben er een tijdje tussenuit geweest, maar dat beviel mij lang niet zo goed als op deze plek. Ik miste de persoonlijke sfeer en de korte lijnen. Gelukkig kreeg ik de kans om weer terug te komen bij VIB. Bij de front office hebben we administratieve taken, zorgen we ervoor dat correspondentie goed de deur uit gaat en bieden we ondersteuning aan alle medewerkers. De werkzaamheden lopen erg uiteen, omdat de front office de spil is voor alle afdelingen. Als iemand VIB belt, dan is er een grote kans dat je mij aan de telefoon krijgt! Ik ben het eerste aanspreekpunt voor klanten, die ik daarna zal helpen en indien nodig zal begeleiden naar de juiste persoon. Ik weet natuurlijk welke producten bij klanten worden gemonteerd, maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk?

We hebben vrijheid in het uitvoeren van werkzaamheden. Bij het bouwen van een nieuw project moet je natuurlijk een bepaalde volgorde aanhouden. Je kunt natuurlijk niet eerst de deuren monteren en daarna pas de panelen zetten. Há, dan zouden we geen goede projecten afleveren en zeker onze kwaliteit niet kunnen waarborgen. Monteren en werken in de bouw heb ik geleerd van vakmannen en door mee te draaien in de praktijk. Op dit moment werk ik als isolatiemonteur, maar in de toekomst zal ik mijn functie gaan verruilen voor meewerkend voorman of voorman. Dit hebben we vastgesteld in mijn persoonlijk ontwikkelingsplan. Ik heb veel ambitie waardoor ik voor het hoogst haalbare wil gaan. Wat vind jij het leukste aan je werk en waar ben je trots op?

Het leukste vind ik als gegevens summier worden aangeleverd, bijvoorbeeld bij het uitwerken van klantorders. De uitdaging is om het werk zo compleet mogelijk uit te voeren zodat in dit geval verkopers snel door kunnen. In een deel van mijn functie treed ik ook op als vertrouwenspersoon. Ik ben ondersteunend aan de afdeling verkoop en directie waardoor er vaak zaken aan mij worden toevertrouwd. Leuker had ik het gevonden als er meer klanten aan mijn balie zouden komen, nu spreek ik voornamelijk mensen via de telefoon. Klanten reageren altijd positief, dit komt volgens mij door mijn vriendelijkheid. Daarnaast probeer ik altijd een persoonlijke noot toe te voegen, maar dit gaat vrijwel vanzelf. Ik bel bijvoorbeeld altijd om te vragen of een bestelling goed is aangekomen. Ik ben ook een beetje het gezicht van het bedrijf, dat vind ik toch wel mooi. Deze baan past in mijn leven, de werk-privébalans is goed. Hoe ervaar jij het contact met collega’s in en rondom het werk?

Vanuit mijn groep in de buitendienst en tijdens gesprekken met overige collega’s krijg ik tips en adviezen. Ik krijg het gevoel dat er naar mij geluisterd wordt. Je bent bij VIB een persoon en geen nummertje, wat je bij veel andere organisaties wel bent. Als mij bijvoorbeeld iets dwars zit of iets kwijt wil kan ik daarover praten en wordt hier gehoor aan gegeven. Onze club van collega’s in de buitendienst is gezellig, ook na werktijd spreken we samen af. De werksfeer is eigenlijk altijd goed. Soms is er sprake een hoge werkdruk, waardoor de sfeer wat minder is. Zou dat niet op veel plekken zo gaan? Wij komen er in ieder geval samen altijd weer uit. Wat vind jij van de collega’s en VIB Isolatietechniek?

Binnen VIB neemt iedereen zijn verantwoording. Ik denk dat alle collega’s in het bedrijf van onze mooie producten houden. In de bouw zijn de collega’s soms wel wat directer, maar dat vind ik eigenlijk wel fijn. Je weet waar je aan toe bent. Iedereen gaat vertrouwd met elkaar om en respecteert elkaar. Persoonlijke ontwikkeling is een belangrijk aspect binnen VIB. Als je iets wil bereiken kan dat hier, bijna alles is mogelijk maar je moet wel zelf je kans grijpen. Dat hebben we bij jou ook gezien!