#8 Een gesprek tussen fabriek en buitendienst


Maurits: Hoofd fabriek
Benny: Voorman

Hé Benny, blits dat wij samen in gesprek gaan! Vertel eens wat vind jij het leukst aan jouw werk?

We werken op heel veel verschillende plaatsen aan diverse projecten. Om een aantal voorbeelden te noemen: op boten bijvoorbeeld aan koel- en vriescellen, aan nieuwe distributiecentra, bij voedingsproducenten of bedrijven in de farmacie. Afhankelijk van de werkzaamheden die wij uitvoeren (nieuwbouw, renovatie of onderhoud) kan het zijn dat het productieproces in volle gang is en mensen aan het werk zijn. Ik kan nog veel meer voorbeelden noemen, maar dan komt er geen einde aan. Zoals je begrijpt is de werkomgeving steeds verschillend. Het allerleukste? Dat vind ik grote nieuwbouwprojecten, waar alles vanaf de grond wordt opgebouwd. Waar ben jij trots op?

Doordat ik al lange tijd meedraai in deze sector en bij VIB Isolatietechniek kan ik de tekeningen die door de werkvoorbereiding zijn gemaakt, omzetten naar een perfect product. Het leveren van maatwerk heeft meerdere voordelen. Producten die op maat geleverd worden, voldoen precies aan de verwachtingen en de eisen van onze klanten. Daarnaast heeft dit ook voordeel voor ons werk. In essentie weet je hoe iets gemaakt moet worden maar alles is net weer even anders. Dit maakt het werk uitdagend. Weet je wat ik zo jammer vind, dat jongeren (nog steeds) moeilijk enthousiast te maken zijn om in de bouw te werken. Persoonlijk begrijp ik hier weinig van, want het is een mooi vak! Wat is jouw ervaring?

Dat klopt inderdaad, het is moeilijk om jongeren enthousiast te krijgen voor de bouw. Eigenlijk vind ik dat best wel vreemd, want werken in de bouw heeft heel veel voordelen. Als ik een aantal voordelen moet noemen die in ieder geval op VIB van toepassing zijn: afwisselend werk op verschillende locaties, diverse contacten met collega bouwvakkers en werknemers van bedrijven waar projecten worden uitgevoerd.

We starten vroeg in de ochtend met ons werk, maar dit betekent ook dat we eerder thuis zijn dan de meest mensen met bijvoorbeeld een kantoorbaan. De sport en beweging die je in ieder geval nodig hebt, zit al bij het werk in. Waarom zouden bedrijven moeten kiezen voor een samenwerking met VIB?

Há daar sluit ik mij volledig bij aan! Ten eerste denk ik dat bedrijven voor VIB zouden moeten kiezen omdat wij (in onze markt) alles kunnen maken wat de klant wenst. Het werk dat wij afleveren is net als onze producten van een goede en hoge kwaliteit. Dit leidt tot goede mond-tot-mondreclame. Om dit te kunnen garanderen en goed in het team te passen heb je een aantal kwaliteiten nodig. Als VIB’er moet je eerlijk, betrokken en flexibel zijn. Een beetje humor is ook niet onbelangrijk, wij houden wel van een grapje. Wat is jouw mening hierover Benny?

Daar ben ik het helemaal mee eens. Om in de bouw te kunnen werken denk ik dat je interesse moet hebben in dit vakgebied. Je kunt alles leren bij ons bedrijf, grotendeels leer je door te doen. Zolang je goede motivatie hebt, inspanning verleent en een beetje handig bent, dan leer je de rest vanzelf. Ik zou nog veel meer aspecten kunnen opnoemen waarom mensen in de bouw zouden moeten gaan werken. Misschien nog één leuke bijkomstigheid? Onze pauzes houden wij op de bouw of in de bedrijfskantines. Veel van onze werkzaamheden vinden plaats bij bedrijven in de foodsector. Daar krijgen we nog wel eens producten die daar worden gemaakt, zoals snacks, verschillende soorten snoep of ijs! Niet te vergeten natuurlijk ook de bedrijfsborrels, -uitjes en jaarlijkse barbecue.