Veiligheid en bescherming op én van de werkvloer


In Nederland gebeuren jaarlijks meer dan 200.000 arbeidsongevallen. Ongevallen waarbij werknemers blijvend letsel oplopen en soms zelfs overlijden. Als werkgever is het daarom van belang om technische en organisatorische maatregelen te nemen, zodat deze arbeidsongevallen voorkomen kunnen worden.

Regelmatig en op verschillende manieren worden we geattendeerd op veiligheid in het verkeer, veiligheid op straat, veiligheid in huis met bijvoorbeeld een brandalarm. Zo wordt er op de meeste basisscholen al een fietsexamen georganiseerd, mogen we pas autorijden wanneer we ons theorie- en praktijkexamen hebben gehaald, en moeten horecagelegenheden aan strenge veiligheidseisen voldoen, willen ze open mogen blijven. Maar wat we minder vaak horen, maar vooral niet mogen vergeten, is de veiligheid op de werkvloer! We lichten een aantal zaken even voor je uit.

Veiligheid en bescherming voor werknemers
Werknemers zijn zich vaak niet bewust van het eventuele gevaar dat zij lopen, het is daarom de taak van de werkgever om zorg te dragen voor de veiligheid van zijn/haar werknemers. Hiervoor bestaan verschillende hulpmiddelen, zoals: handschoenen, gehoor bescherming, stofmaskers en beschermkappen. Wat je nodig hebt is uiteraard afhankelijk van de situatie. Als werkgever ben je verplicht deze gratis te verstrekken, en daarnaast moet je ook toezicht houden op een juist gebruik hiervan.

Wil je ongevallen voorkomen, dan is het belangrijk altijd alert te zijn op mogelijke risico’s. Zijn de doorgangen veilig? Zitten er ramen in de openslaande draaideuren, zodat werknemers voldoende zicht hebben? Zijn de ramen in de ruimte voorzien van veiligheidsfolie, zodat er geen glassplinters ontstaan bij een eventuele breuk.

Zorg ook voor en goede doorgang van de werkruimtes. Vooral wanneer je te maken hebt met veel intern transport, bv. met een heftruck, verandert de werkomgeving ook continu. Een aanrijding met een werknemer, of tegen producten die vervolgens omvallen, kan tot ernstig letsel leiden.

Sommige risico’s zijn duidelijk, maar vergeet ook de minder zichtbare risico’s niet. Zo kan een openslaande deur ook zorgen voor tochtvorming, waar een werknemer weer lichamelijke klachten van kan krijgen. Dit is niet alleen vervelend voor de werknemer, maar kan ook leiden tot veel verzuim. Een strokengordijn is hier bijvoorbeeld een goede oplossing voor.

 

Veiligheid en bescherming van de ruimte en werkvloer
De veiligheid van personeel heeft uiteraard de hoogste prioriteit, maar vergeet ook de bescherming van de ruimte en werkvloer niet. Een goed ingerichte of gerenoveerde ruimte is een flinke investering, zuinig omgaan met deze ruimte is dan ook belangrijk.

Wordt er in jullie werkruimte bijvoorbeeld met heftruck of elektrische palletwagen gereden? Dan is het plaatsen van goede (RVS) aanrijdbeveiliging en/of afschermpalen een goede investering. Deze aanrijdbeveiliging biedt bescherming aan de dagkanten van doorgangen en deuren, en voorkomt zo dat deze beschadigd worden.

Vergeet ook de wanden van de ruimtes niet. De snelheid waarmee een steekwagen of krattenkar een kleine beschadiging zoals een deuk of kras kan veroorzaken, is enorm! Krassen op gecoate stalen wanden lijken onschuldig, maar dit kan op de lange termijn leiden tot roestvorming en verlaagt daardoor de levensduur van deze wanden. Het plaatsen van één of meerdere stootranden biedt al voldoende bescherming!

Als laatste is ook de ventilatie in ruimtes belangrijk voor de bescherming en veiligheid van werknemers én deze ruimtes. Het plaatsen van brandwerende roosters in deuren, wanden en plafonds is hier een goede oplossing voor.

Er zijn uiteraard nog meer mogelijkheden om de veiligheid en bescherming van je werknemers en werkruimte te waarborgen. Wij infomeren je graag over deze mogelijkheden, dus neem gerust contact met ons op.