Flush ramen als onderdeel van een cleanroom


In de medische, voedings- en farmaceutische industrie is hygiëne één van de meest belangrijke aandachtspunten. Niet alleen gedurende het uitvoeren van de werkzaamheden, maar ook gedurende de bouwkundige afwerking van de ruimtes. In deze blog meer over de toepassing van flush ramen als onderdeel van een cleanroom.

Cleanrooms bij VIB Isolatietechniek
Een cleanroom is een ruimte ontworpen om contaminatie aan het productproces te beperken of uit te sluiten. Contaminatie kan bestaan uit vezels of stof, in de lucht aanwezige micro-organismes, fijn stof of chemische dampen. Vooral bij de afwerking van een cleanroom wordt er veel aandacht besteed aan het construeren van een schone en hygiënische ruimte. Tijdens het ontwerpen van een cleanroom zijn er diverse toepassingen mogelijk die ervoor zorgen dat stof en micro-organismen afgevangen worden. Door jarenlange ervaring heeft VIB Isolatietechniek hiervoor haar eigen technologie ontwikkeld. Een voorbeeld hiervan is het VIB Clean®wandsysteem

VIB Clean®wandysteem
Het VIB Clean®wandysteem kenmerkt zich door het gebruik van volkern wandpanelen. Deze zijn opgebouwd als een zogeheten sandwich constructie, welke aan beide zijden wordt afgewerkt met een vlakke bekledingsplaat, ook wel ‘flush’ genoemd. De prefabriceerde wandsystemen zijn, waar gewenst, voorzien van beglazing, draaideuren, schuifdeuren of bijvoorbeeld een interlocksysteem.

 

Flush ramen binnen high-tech cleanrooms
Flush ramen worden speciaal ontworpen voor de high-tech cleanrooms die VIB Isolatietechniek fabriceert. Deze wandvensters zijn aan twee zijden van de wand ‘flush’ en voldoen aan de hoogste luchtdichtheidseisen (klasse 7). Het frame van de flush ramen wordt hierbij in de gewenste wanddikte vervaardigd met gecoate profielen en gelaste hoeken. De diktes en kwaliteiten van flush ramen worden in overleg met de klant bepaald. Bovendien is het ook mogelijk om de raam alleen ‘flush’ te maken aan de cleanroomzijde. Horizontale randen waar stof op kan blijven liggen zijn bij flush ramen niet toegestaan. Dit zorgt voor de beperking van contaminatie en maakt een optimale reiniging mogelijk.

Flush ramen, ofwel cleanroom ramen, zijn kortom hygiënisch, onderhoudsvrij en duurzaam. Binnen een cleanroom is (dag)licht vaak erg wenselijk en met de toepassing van een flush raam binnen een cleanroom, kan dit alsnog mogelijk worden gemaakt.

Bent u na het lezen over de vele voordelen van flush ramen geïnteresseerd geraakt? Neem contact met ons op zodat we de mogelijkheden voor uw bedrijf kunnen bespreken.