Verplichte energielabel utiliteitsbouw: wat houdt dit in?


Ben je eigenaar van een utiliteitsgebouw? Dan is het verplicht om bij oplevering, verhuur of verkoop van dit gebouw een energielabel te kunnen overhandigen. Kun je dit niet, dat riskeer je een boete die kan oplopen tot wel €20.250 euro!

Wat is een energielabel?
Een energielabel laat de energieprestatie van een gebouw (of woning bij <energielabel woningen) zien. Daarnaast toont het, op een duidelijke wijze, welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn c.q. genomen kunnen worden. Een energielabel is maximaal 10 jaar geldig en de labelklasse loopt van A++++ naar G, van weinig besparingsmogelijkheden naar veel besparingsmogelijkheden. Het label voor utiliteitsgebouwen wordt afgegeven door energieadviseur met een BRL-certificaat.

Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)
Sinds 1 januari 2015 controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) de naleving (en aanwezigheid) van het energielabel voor utiliteitsgebouwen. ILT controleert of er een energielabel is overhandigd bij de oplevering, (nieuwe) verhuur of verkoop van het gebouw. Is er geen energielabel aanwezig? Dan kan je boete oplopen tot wel €20.250 euro.

Utiliteitsgebouwen: welke vallen onder het verplichte energielabel?
Het label geldt voor zowel bestaande als nieuwe utiliteitsgebouwen. Onder utiliteitsgebouwen verstaan we onder andere gebouwen zoals: een kantoor, een school, een horecagelegenheid, een winkel, een sportschool of bijvoorbeeld een ziekenhuis.

Verplichtingen omtrent het energielabel
Wanneer het een publiek gebouw betreft van meer dan 500 vierkante meter, moet het energielabel op een duidelijk zichtbare plek hangen (bijvoorbeeld bij de ingang). Het “publiek” moet ten alle tijden het energielabel kunnen zien. Met name grote gebouwen waarin veel publiek komt (denk aan overheidsgebouwen) zijn hiertoe verplicht. Maar is je sportschool bijvoorbeeld groter dan 500 vierkante meter? Dan ben je ook verplicht het energielabel op een zichtbare plek te hangen.
Daarnaast moet elk gebouw, met uitzondering van de vrijgestelde gebouwen, in het bezit zijn van een energielabel.

 

Vrijstelling van energielabel
Het energielabel in principe voor alle gebouwen verplicht, maar er zijn een aantal uitzondering. Monumenten, woonboten en religieuze gebouwen (zoals een kerk of moskee) zijn vrijgesteld van de energielabel verplichting. Daarnaast is een energielabel ook niet verplicht voor fabriekshallen voor opslag of bewerking, en gebouwen die geen energie gebruiken om het binnenklimaat te regelen (zoals een schuur of garage).

Doel energielabel
De overheid hoopt eigenaren van utiliteitsgebouwen met het verplichte energielabel bewust te maken van hun energieverbruik en zo tevens aan te zetten tot het nemen van maatregelen om dit verbruik te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld met goede isolatiesystemen. Meer energiebesparende maatregelen vind je hier.
Wil je meer informatie over het energielabel en/of energiebesparende maatregelen? Neem dan gerust contact met ons op.

N.B.
Zoek je een erkend bedrijf die een energielabel mag afgeven? Op de website van Stichting Kwaliteit voor Installaties Nederland vind je een overzicht van erkende bedrijven.