Ontdek de veelzijdigheid van RVS!


Bij VIB isolatietechniek maken we veel gebruik van RVS. Met name deur- en raamkozijnen en in de afwerking van onze isolatiesystemen wordt bij ons veelvuldig gefabriceerd in RVS. Waarom is dit eigenlijk? En wat maakt RVS zo een populaire toepassing? We leggen het je graag uit!

Wat is RVS?
De afkorting RVS staat voor roestvrij staal. Eigenlijk klopt deze benaming niet helemaal. RVS is namelijk niet 100% roestvrij en producten met RVS kunnen wel roesten. Daarom wordt er in plaats van roestvrij staal tegenwoordig ook wel roestvast staal als vertaling gegeven. Ondanks dat RVS dus niet 100% roestvrij staal is, is het wel een veelgebruikte staalsoort, omdat de roestvorming minimaal is (en alleen in bepaalde gevallen) of zeer vertraagd gebeurt, waardoor het een duurzame oplossing is voor veel constructiewerk.

Wist je dat RVS is ontdekt tijdens de eerste wereldoorlog? Men had last van roestende geweerlopen en was op zoek naar een product dat beter bestand was tegen roestvorming, voor de wapenhandel dus!

Verschillende soorten RVS
Sinds het ontstaan, of eigenlijk de ontdekking, van RVS zijn er veel verschillende soorten RVS gemaakt. Wil je echt van RVS spreken, dan moet het minimaal 11 tot 12% chroom bevatten en heeft het maximaal 1,2% koolstof nodig. RVS wordt onderverdeeld in 4 verschillende families:

  • Austenitische staaltypen;
  • Austenitische chroom-nikkel-mangaanlegeringen;
  • Ferritische staaltypen;
  • Martensitische staaltypen.

Als VIB isolatietechniek zullen wij jullie niet vervelen met een technische uitleg van deze verschillende soorten. Het verschil zit hem in de samenstelling van onder andere Chroom, Nikkel en koolstof waardoor de één meer geschikt is voor een bepaalde toepassing dan de ander. Uiteraard hebben alle soorten hun eigen voordelen en nadelen.

 

De voordelen van RVS
Los van de verschillende soorten RVS, heeft RVS ook standaard voordelen. Dit is ook de reden waarom het veelvuldig gebruikt wordt. We hebben de voordelen even voor jullie op een rijtje gezet:

  • Roestvast staal gedraagt zich “edel”, waardoor het zeer geschikt is voor situaties waarin aantasting door omgevingsfactoren niet gewenst is. Denk bijvoorbeeld aan de scheepvaart. RVS wordt hier veelvuldig gebruikt, omdat het bestand is tegen zout en agressief water!
  • Roestvast staal heeft een hele mooie en exclusieve uitstraling.
  • Roestvast staal heeft vele afwerkingsmogelijkheden. Het is bijvoorbeeld erg goed te combineren met andere materialen zoals: steen of glas.
  • Roestvast staal behoeft weinig tot geen onderhoud!
  • Roestvast staal is loodvrij, duurzaam en milieuvriendelijk. Zo is RVS bijvoorbeeld ook 100% recyclebaar!

Uiteraard zijn er nog meer voordelen van RVS (en natuurlijk ook nadelen). Deze hangen af van de toepassing waarvoor je het wilt gebruiken. Bij VIB-isolatietechniek geven we je graag meer uitleg en advies hierover!

RVS bij VIB Isolatietechniek: veelzijdig en maatwerk
Wellicht heb je het al op onze site gelezen, bij VIB Isolatietechniek maken we veelvuldig gebruik van RVS. Zo worden onze deuren standaard uitgerust met RVS voorzet- of paneel omvattend kozijn en daarnaast ook RVS scharnieren. VIB isolatietechniek biedt tevens RVS-ramen, ideaal voor binnen toepassing en ruimtes met strenge hygiëne eisen.

VIB-isolatietechniek biedt ook verschillende maatwerkoplossingen met RVS. Roestvast staal is zeer veelzijdig en wij denken hierin uiteraard graag met je mee!

Wil jij graag meer informatie over de mogelijkheden voor jouw organisatie? Neem dan gerust contact met ons op!